Tuesday, June 10, 2014

Masa Lapang: Buatlah Art Journal

Assalamualaikum..

korang pernah tak rasa bosan dalam kelas lepas tu tiba2 mula buat doodle ataupun conteng2 buku korang.. atau duduk kat rumah / dalam bilik dah penat main internet je tapi tak tau nak buat ape selain tu?

ha...      " BUATLAH ART JOURNAL"


Art Journal ni merupakan sebuah buku khas yang korang boleh pilih untuk conteng/tulis apa sahaja. Lukisan, lirik lagu, keratan surat khabar/majalah, quotes, luahan perasaan atau apa sahaja benda lain yang korang nak tulis.
Boleh diibaratkan sebagai diari tapi bukan diari ! khas untuk kegunaan korang sahaja, orang lain tak boleh tengok.

art journal = combination of arts and words to express yourself

Bahan-bahan (wahh macam nak bagi resipi masakan) :

  • buku tulis kosong / buku nota / sketchbook ( ikut cita rasa & pilih saiz yang korang suka)
  • alatan menulis / melukis

Korang tulis lah apa sahaja dalam buku tu , jangan malu2 , jangan takut ayat nampak cheesy ke.. takut lukisan tak cantik ke.. buang semua fikiran tu jauh2.

Contoh-contoh Art Journal :
..✿ beautiful thingsS ✿.. / Colorful Brain
NYC, Babe.
TumblrH O P E.

Idea untuk memulakan art journal ( prompts ) :
  • isikan mukasurat yang kosong dengan bentuk segitiga/segiempat/bulatan sampai penuh dan warnakan
  • tuliskan kata2 hikmah yang korang percaya/pegang dan hiaskan dengan bentuk2 yang korang suka
  • catat 10 perkara yang korang harap korang dapat sebelum mati dan lukiskan
  • MY FAV = pilih satu perkataan dan tulis berulang-ulang kali sampai penuh satu mukasurat mengikut kreativiti (macam dalam gambar last : "hope" kat atas tu)

okay tu je ! kalau korang dah pandai buat cantik2 tak malu nak tunjuk kat orang lain boleh ambik gambar journal korang lepastu post kat internet. Selamat mencuba ! :)

thanks for reading

8 comments:

Tashira Sha said...

good idea! kite dah start buat journal ni minggu lepas. hihi dapat lah nak buang stress kejap hee

Ainur Ann said...

Benda yang sangat lah suka dibuat kalau tengah fefeling dekat kelas . Hehe nice share . Akan dipertingkatkan jurnal :D

Hafiza AizZawa said...

okey la nak buat kalau bosan2 kan..

Cik Nadyya said...

wah! nice la :)

budak said...

fuyo smart ah. hehe. kalo tgn kayu mcm sy konfem tahun depan pun tak siap lg. :)

Pykaa Pdott said...

Wahh mcm best jeee :)

Nur said...

chantik..idea best!!

Norhaizam Mustaffa said...

Sy pun dah ada satu buku untuk buat art ni. Memang best main conteng2 aje. hehe

 
hak milik maisaramajid | blogspot