Saturday, December 25, 2010

kenapa manusia berubah

assalamualaikum..heee :)
weewiitt..rindu sara tak?yeahh..rindu?alaa2..comel la kowang..
*dush2..perasan je kan..kan?huauhuauau
alaaa..sekali sekala..nak manja2 ngan korang..xboleh?hehe
merajuk kang...aiyooyookkk !!
*sekali lagi perasan..xde sape nak pujuk laa





okok...sebelum sambung nak cite pasal tajuk tu..
nak cakap..yay me !! ahaha..dah ade lebih 400 followers..makasih2 !! wohooo
follow laa dengan ikhlas ye..sara xpakse pon..
sayang korang..


Photobucket


owh lupe2..nak ckp tahniah kat semua PMR victimscandyy yang baru lpas
ameq result..ok ke tak?alaa..xkesah laa..PMR je kan..
*woohoo..ayat.."PMR je kan"
chill aje :)


now..baru nak masuk tajuk..haha
kenapa manusia berubah ek?dulu time mula2 kenal..kecik cinonet je..comel2..manje2
ahaha..didukung..didodoi..dipeluk2..dicium2..dicubit2 pipi..dilambung2..
haa..ape lagi??sambungsambung..





xdelaaa...rindu kan..bertahun2 dulu kita rapat je due2..
bile besar sikit *besarsikitje time jumpa orang tu..pelik je rase..
rase macam dh xkenal dah orang tu..waaa..sedihnya..
tibe2 terpikir..dye dh xingat aku ke?
dye dah lupe ke aku nie orang yg dye paling rapat dulu
dye dah lupe ke kat aku yang KIUT MIUT nie..haha <--- ini sudaa lebih





sedih nye bila pikir baleq..xpe laa kan..
sume orang membesar..dorang ade hidup dorang sendiri
korang same ke dengan korang yg lime tahun dulu?
mestilah tak kan..so biar laa ..xnak sedih2..heehe..dah nak masuk tahun baru dah
yeeppie..semangat baru..


buang air mata
buang hasad dengki
buang segala2 yang wat korang sedih..
senyum2..haha :) :) :)


U SMILE .. I SMILE :)

thanks for reading

Saturday, December 18, 2010

saya bangun pagi.! nak skodeng blog korang

mak aii tajuk..tak ley blah..bangun pagi pon nk kecoh..
lpas nie sakit perut .. nak minum..nak makan..nak mandi pon tulis kat blog
hehe..gila betul..tu laa namanya blogger tegar kan..kan..
sara belum sampai taraf blogger tegar lagi..hehe
akan datang tak tau laa..


rindu kat kat blog..lame tak touch up..plus cucuk botoxxxx sana sini..
haha..lantak kaww laa...malas dah..sara lagi suka baca blog orang lain..
yeahh..HANIS ZALIKHA plus AIZUL MARCELLO..
and blog FATIN LIYANA
n plus plus plus...cik tom..cik epal...mcm2 lagi laa
hari2 sara serbu...haha..sape tak kenal dorang tu..blog pemes followers pon bertimbun2
(siot je sara tulis nama dorang direct macam uwh..)
sorryyyy :)

ignoranceisoverrated:

this picture makes me smile.

:)

sekarang plak musim blogger2 nak mengundi..
undi utk BPM dah abes daa..wahh..best laa blog2 yg tercalon..yg menang lagi laa best..
tak yah sebut laa kan sape yang menang ..korang mesti dah tau..
lepas BPM..sekarang nie orang tengah sibuk pasal blog baru pilihan plak..
time undi peringkat pertama..penuh shoutbox kena spam.."undi saya ye.."
sara pon jwab "ye..ye..nanti saya undi awak..jangan risau.." lalalala..sopan betul ayat
hee..dah samapi peringkat kedua dah..jeng..jeng..jeng..
tak saba plak nak tengok sape top 10..
hoho..

actuallyyyy..entry nie nak tulis pasal bangun pagi g skolah tadi..nak cite apa yg jadi
terlajak plak cite pasal blog..kannn..kacau betul..
takpe laa..lain kali je cerita.haha..

nonnahs:

all I want is this right now. go lie somewhere in the grass, look up, and simply just be

last but not least :::::::
WAN NUR AINAA AFIFAH...wah..ameqqqq! besa punya ..
saya terpaksa rindu awak jugak laaa..haha.. 

thanks for reading

Tuesday, December 14, 2010

photoshop tutorial : PSD file/colouring buat gambar nampak lawa (basics)

assalamualaikum..
hee..kali nie first time nak buat tutorial..
walaupon tak laa pandai mana...tapi sharing is caring kan..kan?
asyik guna picnik aje..try laa yang lebih advance..
klu korang ada probs nak download photoshop..g kat PAINT.NET
function sama je ngan photoshop..cume PAINT.NET nie online
sooooo..meh cinie kongsi ramai2 apa yg kita ada

ari nie sara just nak bagi korang teknik yang basic dulu..yg melebih2 tu kita simpan lain kali ok..
bagi yang langsung takde basic atau dalam bahasa lain nya baru dalam photoshop nie
meh layan entry nie
sebab sara tau kalau korang nak belajar terus drpd orang yg dah expert memang leceh
*whoopsiesss..sorry


ok2..sebenarnya dalam photoshop kita gune layer utk bagi efek tertentu kat gambar yang kita edit
bergantung pada efek yang kita pilih macam contrast,curves,saturation dll.
nak wat gambar lagi clear n cantik laa.."kononnya eksklusif" haha

PSD yg sara tulis kat tajuk tu pulak maksudnya " PhotoShop Document "
PSD nie sesuatu yg orang lain buat..yang penuh dengan layer2 ..
layer2 tu laa yang memudahkan kita create effect kat gambar
tapi  korang kena laa pandai sesuaikan PSD ngan pic korang
ada PSD sesuai untuk gambar gelap..ada yang untuk gambar terang
kena kreatif sikit.. :D

heee..ada paham?klu ade yg dah putus asa memang rugi..
photoshop bestt..haha

ok kt bawah ni contoh gambar original n gambar yg dah diedit dengan PSD
(klik utk besar-gajah kan)

contoh 1 :

contoh 2

contoh 3 :

sambung..sambung..heee
cara nak mula..korang kena download dulu PSD tu..
mcm2 site yang bagi kemudahan nie..kan sara dah cakap..
PSD tu colouring yang orang lain buat..so kita tinggal download n guna je
antara site yang ibarat syurga PSD :
- allphotoshop.deviantart.com klik kat PSD - colorings 


( klik kat link yg dorang bagi bawah gambar )

(lepas korang download..korang boleh tengok jenis file tu mesti .psd)

dah download..bukak2 laa photoshop korang...pastu bukak image yang korang nak edit
n then..bukak plak PSD yg korang dah download tadi tu..
time bukak PSD korang tu klu ade keluar popup window klik ok

make sure bila korang tengok kt sidebar dalam photoshop uwh
ada window "layers" x..mcm sara "petakkan" klu xde klik window atas skali and klik layers
jangan minimize ! haha..xnampak plak


lpas korang klik gambar jenis PSD korang boleh tengok banyak jenis layer
highlight semua layers yang ada kecuali background / background copy
pastu drag kat pic yang korang nak edit tu..dah jadi

kalu x boleh highlight korang klik layer paling bawah sekali tapi bukan jenis Background
n drag kat pic yang korang nak edit tu..
lpas dah drag..klik balik PSD korang n ulang benda yang sama smpai semua layer 
korang dah abis drag..ingat mulakan dari bawah

see?senang je kalu kita dah tau cara
lpas dah puas hati..korang save laa gambar tu.
REMEMBER : haha..time nak save..format pic tu korang tuka jadi PNG..bukan PSD

dah..sampai sini je ok..
kalau ade terkurang..sorry ..hehe
lpas nie mana tau sara ada mood plak nak wat tutorial action utk gantikan PSD
atau pon tutorial nak wat gamba gerak2 ( .gif ) gune photoshop..
boleh tak..?ada ke yang nak baca?
haha..xpe laa..sara type entry nie pon tambah pengetahuan sara sendiri..tak rugi

BYE !

thanks for reading

Thursday, December 9, 2010

bila ber2011 cakap "never say never"

dah december laa..korang perasan tak??mentang budak2 sekolah cuti dh tak tau tarikh dah
ape laa korang nie...
eeeppp...december weiii..nak 2011 dah..haha..


My birthday is coming~


nak 2011 dahhh..? (ulang lagi) yes..i will never say never :)
tahun dpan sara dah nak naik form 3
tua dah kew?? eh mana ade..sape ckp tua..nak kena cepukkk..?

takmo laa gaduh2..sedih2 lagi..kan..kan..
tinggalkan sume bnde2 tu kt 2010 nie haa
cuba pikir balik apa yg korang dpt n dah buat spnjg 2010 nie
berbaloi tak?sampai x cita2 korang??
tak salah klu pikir2 balik..munasabah diri kan
*renung2 kan dan selamat beramal..haha





yeah..selamat tinggal 2010..hello 2011..!! :)

2011 tu jgak laa tahun sara nak ameq pmr ..hee..
rileks dulu.lama ag..kan..kan? :D



time cuti sekolah nie mula laa rindu suasana sekolah..
kebisingan dalam kelas..wahhh..rindu nye semua tu
tapi bila naik sekolah plak..merungut sanasini nak cuti..hee


nanti kan..time naik sekolah tahun depan..mesti mcm2 perangai
ye laa..ari first gituuw! maseng2 mulut x berhenti-henti cite ape yg
dowang buat time cuti..hee betul x??klu jd bdak form 1 plak..
takut2..malu2 nak g sekolah...mwahahah


rawana:

girlinbraces:

shuttuppyouu:

lieisnothing:

heefreaker:

(via lipglossandcottoncandies, riz08)


klu sara plak kan..time ari first sekolah mesti jd mcm nie ::


- susah nak bangun tido
- bad mood je pagi2..tp bile smpai sekolah seronok plak
- seronok bila cikgu belum start mengajar
- pasal tudung plak..makk ai..klu ari pertama mesti tudung masing2 xjd..
ye laa..sibuk sgt nak yg baru..bile time nk pkai..xselesa..
kiranya x biase lagi dgn tudung uwh laa..sakit ati taww!


macam tak percaya jee ! 2011 dahh weii



*if only kita boleh undur masa..nak rasa macam mane start masuk tadika dulu kan..hee

apepon..selamat ber2011 laa ye..
macam2 azam korang nak wat..tp janganlaa hangat2 tahi hamster


*eeppp..dah form 3 dah aku rupenyee...
ngiahahahaa

thanks for reading

Thursday, December 2, 2010

KAWAII GADGET'S CONTEST

wazzup..wazzupp..sara in the house !!
heee..hyper plak sara ni.. :)
masa tgh menaip2 entry nie..smbil2 tu laa menggosok2 hidung..wahh
selsema diwaktu cutii ! geram je..
tapi xpe laa..gigih jgak nak menaip entry ari nie..
yeahh..saya dpt tag join contest..

REFERRAL ::
dhaniyah :) hee..suke nye


okayy2..sape nak join jgak boleh laa ringan2kan jari..kuku.. & mouse korang kat banner atas nie
sara dh link kan kt entry mommy pinky yg asal tu ye
*pssst :: mommy pinky hot..xcaye?g klik banner tu cpat..
tp jangan gatal nak usha2..mommy dah jadi milik orang..
mwahhaha..nada kejam..melepas kowang..ha membujang laa smpai tua :p
(ayat diatas merupakan fakta..bukan nk membodek ye..hehe)



okay2..contest nie kita bersandarkan pada lagu yaww adik2..abang2..akak2
so antara syarat nye sara kena pilih satu lagu n huraikan..
chewahh..bkn huraikan..wat entry psl lagu tu aje..melebih2 plak..
(klik laa ye..nak matikan lagu blog nie bawah skali)




and sara pilih lagu blog sara sekarang..huhu..
sara suka sangat lagu nie..(korang xsuke?hee..tp mommy pinky suka lorh)
memandai aje..
tajuk lagu nie :: This Is Our Song
yang nyanyi lagu nie :: pelakon2 CAMP ROCK 2..
antaranya demi lovato..jonas brothers..meaghan martin & alyson stoner..
sebenarnya lagu nie soundtrack filem Camp Rock 2

Photobucket

ahakss..

bila dengar lagu nie kan2..mcm happy plak..harmoni je hidup..
aman damai gitu.!.ye laa..
tajuk pon "this is our song"..xde gaduh2..hidup dgn orang sekeliling kita pon baik aje
tambah plak bila sara tgk cite tu..best gua ckp sama luwww...
nanti bila anak mommy dah besa boleh sara ajak tgk cite nie sama2 kan..
huhu !!


 Photobucket

sebelum dorang nyanyi lagu nie ramai2 kan..
macam2 konflik/masalah yg dorang kena..
camp yg dorg tinggal tu nak kena tutup laa..kawan2 pecah belah..
nama pon cerita/filem..mesti ade konflik..kan2..xsia2 blajar komsas kat sekolah..mwahaha
tp bila time ending crita tu dorang nyanyi lagu nie ramai2
waahhh..peminat setia ni terharu..hahaha
rasa macam nak masuk je TV join dorang nyanyi..aduiyy..lebih2 lagi


k laa..xlarat mommy hot..eh..mommy pinky nk baca byk2..
setakat nie je laa sara membebel..
harap2 menang..hadiah utama best uwhh..haha

see yaaaa ! byeee :)


owh..mangsa tag ::


thanks for reading

Wednesday, December 1, 2010

saya jatuh cinta dgn photoshop :)

hee..tajuk angau...lalalala
ape laa..orang lain dah jauh n dah tau banyak pasal photoshop nie
sara baru nak guna..haha
( entry kali nie nak masukkan pic yg sara dh edit / burukkan je )

( favourite : psd 1 )

selama nie cube laa selongkar2..godek2 isi perut photoshop..
pening..haha..
tapi time cuti sekolah nie..byk masa..
bolehlaa sara meringankan mulut n jari menaip soalan..
kat forum..tumblr..twitter..huhu
at last dapat gak..
atas bantuan orang2 yg sudi mengajar..chewahh !

( favourite : psd 3 )

usaha tangga kejayaan ye adik2 comel :)

bayangkan..sara dh ade photoshop berbulan2 tapi baru sekarang nak guna betul2
kalau dulu guna pon sikit..haha
klu nak edit gune picnik je banyak..huhu

baru laa tau yg byk action..textures yg kite boleh wat
dengan contoh2 psd skali dorg kasi download so klu kite nk tiru efek/layer dorang senang
colouring pon lawa..yeahh..
terbaik dari ladang !!
sara baru pandai wat sikit2..yg melebih2 tahap superb/expert xleh lagi :p


sara plak suka skodeng2 tutorial kat forum n tumblr..
senang klu xphm boleh tanya terus..
klu tanya cik google mcm2 result..
xtaw nk pilih mana..

hee..skrg cuti sklh rajen update blog ye..
lpas nie dh tak nak wat tag..tolonglaa..
bukan sombong..cuma penat n xde mood dah nak wat
tak nak penuhkan blog dengan tag/award aje :)


k laa..bye :)


thanks for reading

Tuesday, November 30, 2010

Nina's Collections Giveaway :)

wahh..first time nak join GA nie..ok2
GA ni dowang wat sempena pembukaan Nina's Collections tuwh..
excited plak..heehe
sara dpt tag nie dr cik ruby..terima kasih ye :)

klik2 pic kat bawah nie utk pergi kt blog Nina's Collections


SYARAT PENYERTAAN ::

- copy banner di atas paste banner dan link entry nie di blog anda
- buat satu entry tentang nina's collections giveaway ini di blog anda
( buat entry psl GA je..xyah susah2) :)
- tinggalkan komen,nama,email,dan link entry anda pd komen giveaway tu
- tag kpd tiga rakan blogger
(mesti dinyatakan dlm entry)

senang aje kan..yeahh!

so sara tag

- ainaa (ameq kaw)
- erny :)

tarikh tutup : 1 disember 2010

thanks for reading

Award Boombastic Blog

salam..
kerana award kali nie ustaz yg buat..kita kena sopan2 yaww
boom..boom..tebabooooooommmmm !!
gempak gila tajuk award yg pak ustaz wat nie kan2..?
wahh..ada orang tag so sara nak wat laa..heee
*perhatian..ejaan tu BOOM ye..haha..bukan BOM :P

klu korang nak..g laa blog ustaz nie..
klik kt pic nie :)


wahh..ada syarat gak..hoho..
sambung2 laa ya baca smpai bawah..
lagi skali sara ulang..
booomm !!
- jadi follower blog ustaz (klu xnak takpe..xda paksaan)
tp nak follow gak..menambat hati laa konon :p
- copy pic atas nie dan link kan dengan http://www.mencariisteri.blogspot.com
(letak kat sidebar jgak)..buat satu entry yg meletup
- kemudian kalau dah buat..komen entry kat blog pak ustaz ye..tinggalkan link yg korang buat..
supaya senang kerja ustaz nak cari peserta2 dye :)
- tag 3 kawan/blogger.. TU AJE YEE !!

 tarikh : 13okt10 - 31dis10
pemenang yg bertuah akan dipilih oleh juri professional (level master ye..akak abang sekalian)
haha..

senang tak?senang je kan..yeahh !
so sara nak tag


thanks for reading

Friday, November 26, 2010

tag dr "pwincezz na"

salam semua..
korang baca x entry smlm?ha..konpem x sbb korang diam..haha
xpelaa..sara tak kesah..
urm..dlm entry tu belah bwh skali sara ade ckap sara nk wat tag dr seseorg kan
ha nie nak wat la nie :p


owh..lupe plak..klik sini klu nk pergi blog "pwincezz naa"

tag nie nampak menarik..tapi still ada syarat..
nie syarat2 nye ::

- put ur music library on shuffle
- for each question,press the next button to get ur answer
- when u're done,tag 2 people in this note

yeahh..tu aje..senang kan.?ape lagi.jom godek2 iTunes sara..haha

IF someone says,"is this ok?"u say?
- ordinary girl : miley cyrus

HOW would u describe yourself?
- hero : sterling knight

WHAT do u like in a guy/girl?
- echanted : taylor swift

HOW do u feel today?
- aku skandal : hujan

WHAT is ur life purpose?
- high school rocker : bunkface

WHAT 's ur motto?
- you're my favourite song : demi lovato ft. joe jonas

WHAT do ur freinds think of u ?
- cry me out : pixie lott

WHAT do u think of ur parents?
- one and the same : selena gomez ft. demi lovato


WHAT do you think about very often?
- supergirl : miley cyrus

WHAT is 2+2 ?
- kissing u : miranda cosgrove

WHAT is your life story?
- Halfway there : BTR

WHAT do u think of when u see the person u like ?
- Bunk Anthem : bunkface

WHAT is ur biggest fear ?
- invisible : jonas brothers

WHAT is ur biggest secret?
- every rose has its thorn : miley cyrus

WHAT will u post this as?
- remember december : demi lovato


hee..siap pon..ha..tengok jawapan tu..sume pelik2..haha
xde kena mengena ngan soalan..urm
kena tag 2 orang kan..so sara nk tag

- ainsya

BYE !! :D


thanks for reading

 
hak milik maisaramajid | blogspot