Tuesday, December 14, 2010

photoshop tutorial : PSD file/colouring buat gambar nampak lawa (basics)

assalamualaikum..
hee..kali nie first time nak buat tutorial..
walaupon tak laa pandai mana...tapi sharing is caring kan..kan?
asyik guna picnik aje..try laa yang lebih advance..
klu korang ada probs nak download photoshop..g kat PAINT.NET
function sama je ngan photoshop..cume PAINT.NET nie online
sooooo..meh cinie kongsi ramai2 apa yg kita ada

ari nie sara just nak bagi korang teknik yang basic dulu..yg melebih2 tu kita simpan lain kali ok..
bagi yang langsung takde basic atau dalam bahasa lain nya baru dalam photoshop nie
meh layan entry nie
sebab sara tau kalau korang nak belajar terus drpd orang yg dah expert memang leceh
*whoopsiesss..sorry


ok2..sebenarnya dalam photoshop kita gune layer utk bagi efek tertentu kat gambar yang kita edit
bergantung pada efek yang kita pilih macam contrast,curves,saturation dll.
nak wat gambar lagi clear n cantik laa.."kononnya eksklusif" haha

PSD yg sara tulis kat tajuk tu pulak maksudnya " PhotoShop Document "
PSD nie sesuatu yg orang lain buat..yang penuh dengan layer2 ..
layer2 tu laa yang memudahkan kita create effect kat gambar
tapi  korang kena laa pandai sesuaikan PSD ngan pic korang
ada PSD sesuai untuk gambar gelap..ada yang untuk gambar terang
kena kreatif sikit.. :D

heee..ada paham?klu ade yg dah putus asa memang rugi..
photoshop bestt..haha

ok kt bawah ni contoh gambar original n gambar yg dah diedit dengan PSD
(klik utk besar-gajah kan)

contoh 1 :

contoh 2

contoh 3 :

sambung..sambung..heee
cara nak mula..korang kena download dulu PSD tu..
mcm2 site yang bagi kemudahan nie..kan sara dah cakap..
PSD tu colouring yang orang lain buat..so kita tinggal download n guna je
antara site yang ibarat syurga PSD :
- allphotoshop.deviantart.com klik kat PSD - colorings 


( klik kat link yg dorang bagi bawah gambar )

(lepas korang download..korang boleh tengok jenis file tu mesti .psd)

dah download..bukak2 laa photoshop korang...pastu bukak image yang korang nak edit
n then..bukak plak PSD yg korang dah download tadi tu..
time bukak PSD korang tu klu ade keluar popup window klik ok

make sure bila korang tengok kt sidebar dalam photoshop uwh
ada window "layers" x..mcm sara "petakkan" klu xde klik window atas skali and klik layers
jangan minimize ! haha..xnampak plak


lpas korang klik gambar jenis PSD korang boleh tengok banyak jenis layer
highlight semua layers yang ada kecuali background / background copy
pastu drag kat pic yang korang nak edit tu..dah jadi

kalu x boleh highlight korang klik layer paling bawah sekali tapi bukan jenis Background
n drag kat pic yang korang nak edit tu..
lpas dah drag..klik balik PSD korang n ulang benda yang sama smpai semua layer 
korang dah abis drag..ingat mulakan dari bawah

see?senang je kalu kita dah tau cara
lpas dah puas hati..korang save laa gambar tu.
REMEMBER : haha..time nak save..format pic tu korang tuka jadi PNG..bukan PSD

dah..sampai sini je ok..
kalau ade terkurang..sorry ..hehe
lpas nie mana tau sara ada mood plak nak wat tutorial action utk gantikan PSD
atau pon tutorial nak wat gamba gerak2 ( .gif ) gune photoshop..
boleh tak..?ada ke yang nak baca?
haha..xpe laa..sara type entry nie pon tambah pengetahuan sara sendiri..tak rugi

BYE !

thanks for reading

4 comments:

NynaMysarah said...

alaaa, photoshop ker? =.='
fed up la donlod bende tuh

Sepi tanpa mimpi said...

terima kasih :)

maisara majid said...

@NynaMysarah haha..leceh kan nak download? :D

♡misschansung♡ said...

thanks gilo lahhh!! ^^ mencari tuto ni..thanks again!!

 
hak milik maisaramajid | blogspot